Начало » Решения

Решения

Районна избирателна комисия Русе


РЕШЕНИЕ
№ 172 – НС
Русе, 05.10.2014

ОТНОСНО: Жалба от Милена Хинкова, областен пълномощник на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за нарушаване правилата на ИК при произвеждане на изборите за народни представители на 05.10.2014 г.

 

Постъпила е жалба Вх.№302/05.10.2014г. на РИК Русе от Милена Хинкова, областен пълномощник на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, за това, че в ДОМ МИЛОСЪРДИЕ, кв.Средна кула, ул."Бачо Киро" №16 се допуска грубо нарушение на правилата за гласуване. Според жалбоподателя личните карти на лежащо болни и на лица с деменция са предварително събрани от персонала на дома, най-вероятно за да се извърши организирано гласуване за определена партия или коалиция. Твърди се, че част от лицата, чийто лични карти са събрани, са лица, които предвид тяхното заболяване не могат да формират самостоятелно воля. Жалбоподателят моли РИК-Русе да извърши справка в СИК №206 относно следните обстоятелства: събрани ли са предварително личните карти на лицата в дома и допуснато ли е гласуване от страна на лица, които поради своята болест не могат да формират воля.

На свое заседание Районна избирателна комисия Русе разгледа жалбата и прие за установено следното: при проверка по сигнал, постъпил по-рано през деня от друго лице относно същата избирателна секция и същото, твърдяно и в жалбата нарушение, РИК-Русе установи, че гласуването в секцията е извършено в пълно съответствие с изискванията на ИК; гласоподавателите в секция №206 са предоставили лично документите си за самоличност на комисията; гласоподавателите в секция №206 лично са упражнили правото си на глас.

По отношение на твърдението в жалбата, че част от гласоподавателите не  могат да формират самостоятелно воля, то РИК-Русе не е в състояние да установи подобни факти.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 20 от Изборния кодекс Районна избирателна комисия Русе

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ жалба, вх. № 302/05.10.2014 г. на РИК Русе БЕЗ УВАЖЕНИЕ.

Решението на  Районната избирателна комисия Русе може да се оспорва в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Десислава Дивчева

СЕКРЕТАР:
Виолета Петрова

* Публикувано на 05.10.2014 в 19:00 часа

« Всички решения

Web Content Accessibility Guidelines 2: Level AA Conformance
Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София РИК 23 София РИК 24 София РИК 25 София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол